Overprikkeld? Schakel je neus in!
- Yvonne Casteleijn
- 11 aug 2024
- 2 minuten om te lezen
Herken je het gevoel dat je overprikkeld bent, geïrriteerd en vol in de stress modus? Je probeert daar uit te komen door even te gaan zitten, te scrollen op je telefoon, een boekje te lezen, maar je komt er maar niet uit? Herken je het gevoel van niet uitgerust wakker worden, dat je al moe bent terwijl de dag nog moet beginnen?
Grote kans dat je een mond ademhaler bent. Onze schedels, luchtwegen en zenuwstelsel zijn zo ingericht, dat wij het beste functioneren wanneer wij ademhalen door de neus. Deze doseert, filtert, bevochtigt en verwarmt de luchtstroom die binnenkomt en laat de zuurstof die binnen komt zich mengen met stikstofoxide. Dat laatste proces is belangrijk om meer zuurstof in onze longen op te kunnen nemen, zelfs tot wel 18% meer dan tijdens een mondademhaling! Adem je door je mond, dan ontneem je je lichaam dus een flinke hap zuurstof, wat natuurlijk invloed heeft op het functioneren van alle cellen in ons lijf en de energie die voor ons beschikbaar is.
Daarnaast activeert mond ademhalen het stress systeem (sympathicus) in je lichaam. Hierdoor gaan je hartslag en bloeddruk bijvoorbeeld omhoog en kan je je alert, angstig en onrustig voelen. Op sommige momenten natuurlijk ontzettend nuttig, maar niet de hele dag door of tijdens onze nachtrust. Mond ademhalen heeft ontzettende invloed op onze kwaliteit van slaap. Wil je echt diep slapen, herstellen gedurende de nacht en als beloning uitgerust wakker worden, dan zal je vaker moeten schakelen naar de modus waarin je lichaam echt kan herstellen en regenereren (parasympaticus). Door het inzetten van onze neusademhaling, kan je deze switch maken.
Tip: Kijk eens of het lukt om gedurende tijden van stress te observeren of je door je mond of neus ademt. En mocht dat door je mond zijn, experimenteer in dat moment dan eens met het inzetten van je neusademhaling en voel eens wat dit voor je gemoedstoestand doet. Daarnaast kan je ook neusademhalingsoefeningen doen direct voor het slapen gaan, om je lichaam ‘klaar’ te zetten voor een herstellende nachtrust.
Op naar een dag vol energie!
Commentaires